1/100 Blogg100: Våren kommer och Blogg100 med den

I år har Blogg100 en uppmaning/tema att skriva och hedra (säger man så?) det fria ordet. Som Fredrik Wass skriver ”Aldrig tidigare har det känts lika viktigt att stå för det fria ordet, att manifestera kraften i att uttrycka oss på egna villkor, men med respekt för varandra.”

Jag hade inte tänkt gå med i år, hade sagt till mig själv att låta bli att anmäla mig. Det tar för mycket tid och det är för krävande att få ihop något varje dag, när man måste. Jag försökte vara sträng mot mig själv, peppa mig att låta bli. Men, nej. En dag innan det startar var jag där och fyllde i anmälningsformuläret… så nu är jag med. Det kändes extra viktigt i år med de tankar om yttrandefrihet och källkritik och respekt som finns i årets Blogg100. Så nu är jag med, nu kör vi!

I dessa tider då alternativa fakta och fake news är ett reellt hot mot demokrati och vår tillit till varandra är det extra viktigt att vi står upp för det fria ordet, för respekt för sanna fakta och varandra. Populister vill få oss att tro på enkla lösningar på svåra problem, stänga gränser, frysa ut och desinformera oss. Det är inte lätt att stå emot, att veta vad som är sant. Här är vikten av kritiskt tänkande, källkritik och att inte rusa iväg och tro på allt på en gång oerhört viktig. Chilla lite och fundera innan man delar i sociala medier är ett bra tips 🙂

4 thoughts on “1/100 Blogg100: Våren kommer och Blogg100 med den

 • Årets tema hos Blogg100 är inspirerande. Om vi är många som bloggar kan vi bli en motkraft mot nättrollen!

  • Carita Holmberg

   2 mars, 2017 at 11:11 Svara

   Just precis! Och inte bara mot nättrollen utan om vi låter oss utveckla våra tankar, resonera och lyssna så kan vi vara en motkraft till fake news.

 • Intressant har lust att delta men tveksam till ett dagligt bloggkrav. Risk att kvaliten blir lidande då och det är särskilt viktigt vid skrivande om yttrandefrihet.

  • Carita Holmberg

   5 mars, 2017 at 19:38 Svara

   Ja det är en utmaning som heter duga. Och det är just det som är meningen, att utmana sig själv för att komma ur skrivkramp och få fart på skrivandet igen. Så häng på vet ja! Det är inget krav att skriva om yttrandefrihet. Men det är just den du ger uttryck för genom att skriva vad du vill utan att få represalier från staten, det är inte alla som har den möjligheten och den är viktig att värna om. Och det gör faktiskt inget att det inte blir toppkvalitet varje dag. Skriv och ha kul!

Kommentera gärna!