I år har Blogg100 en uppmaning/tema att skriva och hedra (säger man så?) det fria ordet. Som Fredrik Wass skriver ”Aldrig tidigare har det känts lika viktigt att stå för det fria ordet, att manifestera kraften i att uttrycka oss på egna villkor, men med respekt för varandra.”

Jag hade inte tänkt gå med i år, hade sagt till mig själv att låta bli att anmäla mig. Det tar för mycket tid och det är för krävande att få ihop något varje dag, när man måste. Jag försökte vara sträng mot mig själv, peppa mig att låta bli. Men, nej. En dag innan det startar var jag där och fyllde i anmälningsformuläret… så nu är jag med. Det kändes extra viktigt i år med de tankar om yttrandefrihet och källkritik och respekt som finns i årets Blogg100. Så nu är jag med, nu kör vi!

I dessa tider då alternativa fakta och fake news är ett reellt hot mot demokrati och vår tillit till varandra är det extra viktigt att vi står upp för det fria ordet, för respekt för sanna fakta och varandra. Populister vill få oss att tro på enkla lösningar på svåra problem, stänga gränser, frysa ut och desinformera oss. Det är inte lätt att stå emot, att veta vad som är sant. Här är vikten av kritiskt tänkande, källkritik och att inte rusa iväg och tro på allt på en gång oerhört viktig. Chilla lite och fundera innan man delar i sociala medier är ett bra tips 🙂