Det pågår något i USA som inte är klokt. Som kommer att göra många av oss till kriminella. Som kommer att förstöra internet så som vi känner det idag. Det kallas SOPA och PIPA, två lagförslag som väntar på att röstas igenom. Som det ser ut nu så blir det inget SOPA, argumenten om försämrad säkerhet med mera verkar ha bitit. Men PIPA finns kvar.  Dessa lagförslag syftar till att förhindra piratkopiering, bra kanske du tänker. Men konsekvensen av dessa förslag är att du blir kriminell ifall det läggs upp piratkopierat material på en sida du länkar till, t ex Youtube, Facebook, Aftonbladet. Och du är skyldig att ha koll på dessa webbplatser, och genast ta bort din länk till dessa ifall du upptäcker copyrightmateriel som inte ska vara där. Dessutom förändras demokratin i grunden. En av hörnstenarna försvinner, den att du är oskyldig till ett brott tills motsatsen bevisats. Inte så som vi har haft det i demokratiska länder länge nu, att du är oskyldig till motsatsen bevisas i domstol. Och visst, det här är i USA. Men fundera lite över var väldigt många av världens servrar är placerade så inser man snart att det här påverkar oss i högsta grad. Det finns inga företag som Wikipedia, Google, Youtube, Twitter, Facebook, Bilddagboken, Flickr som kommer att klara detta, de kommer att stänga ner, de har inte råd att betala böter för alla miljoner användare som kanske har delat materiel de inte har rätt att dela. Eftersom böterna ska betalas innan den skyldige är dömd i domstol.

Det finns många som förklarar detta med PIPA och SOPA, läs på och fundera på vad du tycker.

.SE är oroade och följer utvecklingen i USA och förklarar vad SOPA och PIPA går ut på.
de har även en blogg där en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter skriver om SOPA och PIPA

På TED finns en film som förklarar problemet och hotet med SOPA och PIPA, TED är också ett sådant ställe som skulle få problem om dessa lagförslag går igenom.

Och orkar du inte läsa materialet på sidorna i länkarna eller titta på filmen hos TED så läs i alla fall Kjell Höglunds krönika i Journalisten. Det är värt den tiden, jag lovar.