Jag såg just TV-programmet ”Du är googlad” på svt, mycket intressant om hur vi behöver ta kontrollen över våra identiteter även i den digitala värden. För att inte riskera att någon annan gör det i vårt namn. Och vill någon illvillig person skriva skit om dig så är det inget som hindrar dem. Det enda motgift du har är att sprida din bättre bild, gör du inte det står det som står om dig oemotsagt.

Ryggmärgsreaktionen inför detta verkar hos de flesta vara att koppla ner sig från internet, ta bort sitt facebook-konto, sluta skriva kommentarer, ta bort alla konton osv. Så kan jag också känna ibland, att jag bara vill krypa in i min koja och bli osynlig. Inte för att jag upplever något problem med min bild på internet utan bara för att jag ibland vill vara ifred. Och att alltid vara nåbar, ha information om mig öppet, gör att jag inte känner att jag får vara ifred.

Men faktum är att vi ska göra precis tvärtom, synas överallt för att kunna berätta din egen historia, din version av vem du är. Jag har inte tänkt så strategiskt tidigare, jag har bara skaffat mig Twitter, bloggar, Facebook och annat bara för att det är kul. Och det är jag glad för nu. Googlar man på mig så kontrollerar jag sju av tio träffar på första resultatsidan. Första träffen är den som inte handlar om mig utan om en annan Carita Holmberg. Det är en Facebook-träff och jag har inte min Facebook öppen för alla, det är nog förklaringen till det. Får fundera på om jag ska ändra på det.

I programmet medverkade bland annat Brit Stakston, som jag tycker har mycket klokt att säga, och Nicke Lindqvist som har hjälpt Johan Ripås att förbättra sitt sökresultat. Nicke har skrivit en att-göra-lista om man vill se över sin digitala identitet http://svt.se/2.176198/1.2749597/ta_kontrollen_pa_natet_-_sa_gor_du_som_johan_ripas om man vill ta tag i sig själv.

Samtidigt som jag verkligen gillar internet, kanske till och med älskar det, så undrar jag om det inte vore skönare utan. Ibland. Men inte på allvar.  Jag skulle hellre vara utan alla val av telefonileverantör, elleverantör, försäkringsbolag, bredbandsbolag, pensionsfonder, itpk-val ….. Det gör mig verkligen trött!

Men jag kan önska att det skulle räcka med att vara konsument, att inte behöva vara producent bara för att andra inte ska få en felaktig bild av mig.