Ena dagen ligger jag i något dike någonstans och fångar den lilla världen genom min macrolins. En annan dag strövar jag längs klippor vid havet och fängslas av de stora vyerna, eller vandrar i en skog och uppslukas av trädens och klippblockens berättelser. Den röda tråden i allt detta är min fascination för naturen och allt det vackra vi har runtomkring oss. Ibland utan att vi ser det när vi far runt i vardagsstressen.
Med en kamera i handen får jag andra ögon, mönster, färger och former blir tydligare. Sinnet lugnar sig. Upplevelsen blir större.
Hemma vid datorn fortsätter bilden att utvecklas. Genom bildbehandlingen formar jag upplevelsen av bilden. Ger den känslan jag hade vid fotograferingen ifall kamerans sensor inte begrep hur allt skulle fångas.
Ibland tar jag bilden med på en vidare resa, lägger till texturer, målar med digitala penslar, lägger bilder ovanpå varandra. Skapar bilder som kanske inte längre är renodlat fotografi utan snarare en mix av fotografi och målning.
Ibland hamnar en hund eller en människa framför min lins, vilket är en härlig utmaning att fånga deras personliga uttryck.
Ljusmålning är också ett intressant sätt att fotografera. Där jag belyser motiv med en ficklampa och en bild aldrig går att upprepa exakt. Slumpen är en spännande vän.
En annan teknik jag gärna använder är ICM, att röra kameran under exponeringen av en bild. Det skapar en surrealistisk känsla.
Med allt detta sagt – jag gillar både det klassiska naturfotografiet och utforskandet av tekniker för att skapa bilder där känslan styr över uttrycket.
Välkommen in i min bildvärld.

Utbildning och inspiration
Jag är till största delen självlärd och har ägt en kamera sedan jag var liten. Den första var en Kodak Instamatic som gav kvadratiska bilder. I högstadiet lärde jag mig använda en hålkamera och mörkrumsarbete. Det var vad som då kallades för fritt valt arbete och min lärare var Curt Larsson, en fantastiskt duktig dokumentärfotograf som givit ut många böcker med bilder från Hallstavik om människorna och livet i byarna runtomkring.
En utbildning inom foto som gav betyg och högskolepoäng har jag gått, det var en utbildning i foto och bildskapande på Högskolan i Dalarna. Men jag går massor av kurser hela tiden, youtube och internet är fullt av dem. Mitt största problem är hur jag ska hinna lära mig allt kul som finns att lära sig. Jag är inte bara intresserad av foto, jag är dessutom mycket intresserad av astronomi, att skriva, konst, intressant forskning och vetenskap i största allmänhet, miljöfrågor, båtliv och hundars klokhet. Bland annat 🙂
Inom foto är det mycket och många som inspirerar mig. Det kan ibland vara en bild som får mig intresserad av nya motiv, som ger nya idéer. Ibland inte ens fotografier utan det kan gärna vara målad konst. Bland fotografer finns det så oändligt många som inspirerar att jag inte kan namnge dem alla här för då skulle denna sida bli alldeles för lång. Men en svensk fotograf som jag ofta återkommer till är Jan-Peter Lahall. Det är för hans fantastiska naturfotografier som har en så fin poetisk stämning i sig. För de lite mer abstrakta bilderna med färger och former som får mig att förundras är Anna Ulmestrand drottningen. Men som sagt, det finns många många fler. Någon dag kanske jag gör en lista.
Utställningar och föredrag
Kommande
Inget inplanerat just nu.
Tidigare
2024 Galleri Gula Huset. Gemensam utställning med Hallstaviks Fotoklubb.
2023 Hallstaviks konsthall. Gemensam utställning med Hallstaviks Fotoklubb på temat Skog.
2020 Hallstaviks konsthall. Samlingsutställning arrangerad av Häveröbygdens konstförening i Hallstaviks konsthall. Det var jag och nio andra konstnärer som ställde ut. En blandning av tekniker – fotografi, akvarell, grafik mm.
2019 Hallstaviks konsthall. Gemensam utställning, Varför, med Hallstaviks Fotoklubb. Den handlade om hur vi behandlar vår miljö och vår planet.
Jag har tillsammans med Staffan Holmberg, haft utställningar i Forsmarks Värdshus, Hallstaviks konsthall och Sanda Gård.
Eftersom jag gärna fotograferar norrsken och det är ett så fascinerande fenomen har det blivit några föredrag om det hos Sveriges Turistförening i Östhammar, hembygdsföreningar med flera.
