Pälsklingsfotograf – Naturfotograf – Norrskensjägare

Bildskapare

Foto: Staffan Holmberg

Jag är en sådan som nästan alltid ser sur ut på bild men som nästan aldrig är sur. Så typiskt 🙂 Kanske är det därför jag trivs så bra bakom kameran istället för framför.

Mitt fotograferande drivs av en passion för bilder, bilder som talar till mig oavsett teknisk perfektion. Ena dagen ligger jag i något dike någonstans och fångar den lilla världen genom min macrolins. En annan dag strövar jag längs klippor vid havet och fängslas av de stora vyerna. Eller det som kanske är det mest spännande inom naturfoto, att fånga det magiska norrskenet på bild.

På senare tid har jag även upptäckt husdjursfotografering. Mycket tack vare mina föräldrars hund och min egen. Mina föräldrars hund finns inte längre i livet och nu är vi tacksamma att det finns fina bilder på henne som visar hennes härliga livliga personlighet. 

Kontakt

carita.holmberg@gmail.com

070 – 220 56 29

Utbildning och inspiration

Jag är till största delen självlärd och har ägt en kamera sedan jag var liten. Den första var en Kodak Instamatic som gav kvadratiska bilder. I högstadiet lärde jag mig använda en hålkamera och mörkrumsarbete. Det var vad som då kallades för fritt valt arbete och min lärare var Curt Larsson, en fantastiskt duktig dokumentärfotograf som givit ut många böcker med bilder från Hallstavik om människorna och livet i byarna runtomkring.

En utbildning inom foto som gav betyg och högskolepoäng har jag gått, det var en utbildning i foto och bildskapande på Högskolan i Dalarna. Men jag går massor av kurser hela tiden, youtube och internet är fullt av dem. Mitt största problem är hur jag ska hinna lära mig allt kul som finns att lära sig. Jag är inte bara intresserad av foto, jag är dessutom mycket intresserad av astronomi, att skriva, konst, intressant forskning och vetenskap i största allmänhet, miljöfrågor, båtliv och hundars klokhet. Bland annat 🙂 

Inom foto är det mycket och många som inspirerar mig. Det kan ibland vara en bild som får mig intresserad av nya motiv, som ger nya idéer. Ibland inte ens fotografier utan det kan gärna vara målad konst. Bland fotografer finns det så oändligt många som inspirerar att jag inte kan namnge dem alla här för då skulle denna sida bli alldeles för lång. Men en svensk fotograf som jag ofta återkommer till är Jan-Peter Lahall. Det är för hans fantastiska naturfotografier som har en så fin poetisk stämning i sig. En annan är Jeppe Wikström för hans magiska skärgårdsbilder. För de lite mer abstrakta bilderna med färger och former som får mig att förundras är Anna Ulmestrand drottningen. Men som sagt, det finns många många fler. Någon dag kanske jag gör en lista.

Utställningar och föredrag

Kommande

Inget planerat just nu. 

Tidigare

2023 Hallstaviks konsthall. Gemensam utställning med Hallstaviks Fotoklubb på temat Skog.

2020 Hallstaviks konsthall. Samlingsutställning arrangerad av Häveröbygdens konstförening i Hallstaviks konsthall. Det var jag och nio andra konstnärer som ställde ut. En blandning av tekniker – fotografi, akvarell, grafik mm.

2019 Hallstaviks konsthall. Gemensam utställning, Varför, med Hallstaviks Fotoklubb. Den handlade om hur vi behandlar vår miljö och vår planet.

Jag har tillsammans med Staffan Holmberg, haft utställningar i Forsmarks Värdshus, Hallstaviks konsthall och Sanda Gård.

Eftersom jag gärna fotograferar norrsken och det är ett så fascinerande fenomen har det blivit några föredrag om det hos  Sveriges Turistförening i Östhammar, hembygdsföreningar med flera.

Skatudden, Grisslehamn 27 mars 2017
Skogsskärskobbarna 25 augusti 2019