Ören naturreservat i gråväder

Under helgen 2-4 oktober deltog vi i en fototräff med Hallstaviks fotoklubb i Örens naturreservat i Torö. Vi tog husbilen och tre andra ekipage gjorde oss sällskap. På en av Örens parkeringar får man campa i två dygn. Naturen här är speciell, tallskog utan så mycket undervegetation annat än blåbärs- och lingonris. Naturreservatet ligger vid kusten och den berömda surfstranden Stenstrand. Där finns krokiga martallar och milsvid havsutsikt. Det blåste en hel del och mängder av surfare samlades, det var vågsurfare, kitesurfare och vindsurfare – väldigt kul att fota. Nu har inte jag något särskilt kraftigt teleobjektiv, mitt sträcker sig till 180 mm vilket gör att jag får nöja mig med miljöbilder på surfare.

Insprängt i naturreservatet ligger privata tomter och dessa går ofta ända ut på stranden vilket gör att det inte är helt enkelt att vandra längs stranden utan att känna sig som en inkräktare. Även att ta sig ner till stranden sker genom inhängnade gångar eller intill privata tomter. Lite märkligt hur det har kunnat bli så på ett område så intressant och så populärt för friluftslivet. Men antagligen fanns här privata tomter när reservatet bildades.

Vägen från parkeringen ner till stranden. Väl nere får man inte gå till höger, där sträcker sig staket ända ut i vattnet. Men till vänster finns en fin strand och fin natur.

Naturen här är skör och man ombeds att endast gå på de stigar som finns. Markvegetationen är känslig och slits lätt. Det är vackert och speciellt. Luften doftar av tång och hav. Denna helg är det gråväder i olika grader vilket jag föredrar framför klarblå himmel. Med gråvader kan man fotografera hela dagen om man vill.

En långgrund strand intill tallskogen

Här nedan följer några bilder från området.

Baltisk Marviol blommar bland stenarna vid strandkanten.
Dela gärna!

Mer läsning

Syner vid skymning

Vandrar i skogen, allt är tyst. En korp flyger högt över träden. Kameran hänger över axeln. Det är sen eftermiddag och det börjar skymma en

Läs mer »

Vänd solnedgången ryggen

Runt solens upp- och nedgång är ljuset som vackrast. Ofta med färgnyanser som rosa, gult och blått beroende på solens höjd över horisonten. Många är

Läs mer »

Om inte om

Sitter här och kollar på norrskensdatan, magnetometern i Kiruna ritar djupa sprakande kurvor, magnetfältet har legat sydligt under flera timmar och protondensiteten är hyfsat hög.

Läs mer »

Rosa klippor på Väddö

Vid ett naturreservat strax norr om Edeby hamn på Väddö är berget rosa. Det har en märklig laxrosa färg med vita insprängda små fläckar. Väldigt

Läs mer »