Snart är den här, maskrosen. Usch kanske du tänker och tar fram maskrosjärnet för att gå ut och rensa i gräsmattan. Maskrosor är fantastiska! De finns där när de första bina kommer ut och söker mat, en av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung. Och bin behövs för pollineringen av de frukter/växter/grödor vi vill äta. Så indirekt ger maskrosorna dig mat på bordet, bra va!
Maskrosen som medicinalväxt
Maskrosen används inom naturmedicin för att stimulera matsmältningen, den är vätskedrivande, motverkar gasbildning och löser upp slaggämnen i bindvävnaden. Avkok på maskros kan användas till sårtvätt. Mjölksaften från stjälken kan användas vid omläggning av sår.
Maskrosen i matlagning
Späda maskrosblad är goda i sallader och kan användas som ruccola. De innehåller en hög halt av C-vitamin. De gula solarna i gräsmattan och i hagarna som lyser så härligt är dessutom ätliga och nuförtiden är det även lagligt att göra maskrosvin på blommorna. Maskrosroten är rik på kolhydrater, den behöver dock kokas i ca 15 minuter för att bitterämnena ska försvinna. Men därefter är den användbar som rotfrukt.
Maskrosen finns dessutom med som en av de 14 prioriterade växterna i en överlevnadssituation i försvarets handbok i överlevnad.
Länge leve maskrosen!
Källor
Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Maskrossl%C3%A4ktet
Naturbiblioteket: https://naturbiblioteket.se/lakeorter/maskros-mangsidig-och-snabbspridd-lakeort/