Fotografera klippor, hav och skärgård på Örskär

Orskar-3162
Örskärs fyr.

Om du som jag älskar skärgården och det karga vackra mötet mellan klippor och hav i yttre skärgården finns oändliga möjligheter på Örskär. Den yttersta utposten i Roslagens norra skärgård. Vi var där den sista helgen i maj. Tyvärr var det lite kyligt så vi fick aldrig möjligheten att lyssna till och se de sällsynta gölgrodorna. Stugan vi hyrde låg alldeles intill fyren och vi hade klipporna och havet rakt utanför fönstret.

Orskar-3221
Alldeles nedanför vår stuga låg krutförrådet.

För att komma till Örskär åker man längst norrut på Gräsö, till vägen tar slut vid Örskärsund. Där hämtar passbåten och kör dig över sundet till Örskär. Efter en promenad på 1,5 km genom vacker skog är du framme vid vandrarhemmet och stugorna. Här bor du på klipporna längst ut mot norr.

En kväll gick vi upp i fyren vid solnedgången och fotograferade. Fantastisk utsikt och man kan överblicka hela Örskär. Efter att solen sänkt sig ner under horisonten och alla (andra) människor krypit in i sina stugor gick vi ner till havet. Vinden var fortfarande stark och kastade vågor upp på klipporna. En kväll som denna tar det emot att gå och lägga sig.

Orskar-3293
Utsikten var vidunderlig och vi njöt av utsikten och historiens vingslag som känns på ön.
Orskar-3379
Vågorna sköljer över klipporna och ljuset vägrar att ge upp.
Orskar-3392
Ibland blev jag lite för kaxig och straffades med översköljda fötter 🙂
Orskar-3420
En reflektion av fyren.

 

Dela gärna!

Mer läsning

Syner vid skymning

Vandrar i skogen, allt är tyst. En korp flyger högt över träden. Kameran hänger över axeln. Det är sen eftermiddag och det börjar skymma en

Läs mer »

Vänd solnedgången ryggen

Runt solens upp- och nedgång är ljuset som vackrast. Ofta med färgnyanser som rosa, gult och blått beroende på solens höjd över horisonten. Många är

Läs mer »

Om inte om

Sitter här och kollar på norrskensdatan, magnetometern i Kiruna ritar djupa sprakande kurvor, magnetfältet har legat sydligt under flera timmar och protondensiteten är hyfsat hög.

Läs mer »