Fotograf

Norrsken i Roslagen – oftare än du tror

Att fotografera norrsken är en fantastisk upplevelse. Inte just att trycka på knappen utan att stå där ute i den mörka natten, lyssna till naturen, titta på himlen och förundras över ljuset. Norrsken kan vara så olika, från ljussvaga långt ner på horisonten till pulserande skådespel rakt över huvudet. Alla har sin tjusning. Det stillsamma som förstärker sinnena och gör mig uppmärksam på ljuden och ljusets skiftningar, ger mig svindlande insikter om universum och min litenhet i allt detta stora. Det starka, snabba pulserande som får mig att fnittra, le stort och bara vara lycklig. Och lyckan av att fånga detta på bild, jag har numera massor av bilder på norrsken. Och jag kommer ihåg dem alla, vilken kväll det var, var jag var och ofta vet jag vilket datum det är fotograferat.

Norrsken över Skatudden i Grisslehamn
En underbar kväll med både fullmåne och norrsken ute på Skatudden i Grisslehamn

Framöver tänkte jag här dela med mig av mina erfarenheter och den kunskap jag samlat på mig genom åren om norrsken och hur du fotograferar dem. Första delen kommer imorgon, då ska jag förklara hur norrsken uppstår och vad du behöver veta för att själv se dem, även så långt söderut som här i Roslagen på 60 breddgraden. Du kommer att upptäcka att det är norrsken ganska ofta även här, du behöver bara lite kunskap om hur du hittar dem.

Dela gärna!
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email

Mer läsning

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »

En kvällspromenad

Som hundägare i denna värme får man promenera antingen väldigt tidigt eller på sen kväll. Ibland tar jag med mig kameran på dessa promenader. Vovven

Läs mer »
Dimma över myren

Sommarnatt i Finnmarken

Väckarklockan ringer 01.30 efter två och en halv timmes sömn. Kvällen innan var vi ute och fotograferade i kvällsljuset, nu ska vi ut för att

Läs mer »

Skygglappsfotografering

Ibland använder jag fotografering som terapi, en hjälp att fokusera på nuet och släppa allt annat. Det är superskönt och roligt och jag mår toppen

Läs mer »