Norrsken i Roslagen – oftare än du tror

Att fotografera norrsken är en fantastisk upplevelse. Inte just att trycka på knappen utan att stå där ute i den mörka natten, lyssna till naturen, titta på himlen och förundras över ljuset. Norrsken kan vara så olika, från ljussvaga långt ner på horisonten till pulserande skådespel rakt över huvudet. Alla har sin tjusning. Det stillsamma som förstärker sinnena och gör mig uppmärksam på ljuden och ljusets skiftningar, ger mig svindlande insikter om universum och min litenhet i allt detta stora. Det starka, snabba pulserande som får mig att fnittra, le stort och bara vara lycklig. Och lyckan av att fånga detta på bild, jag har numera massor av bilder på norrsken. Och jag kommer ihåg dem alla, vilken kväll det var, var jag var och ofta vet jag vilket datum det är fotograferat.

Norrsken över Skatudden i Grisslehamn
En underbar kväll med både fullmåne och norrsken ute på Skatudden i Grisslehamn

Framöver tänkte jag här dela med mig av mina erfarenheter och den kunskap jag samlat på mig genom åren om norrsken och hur du fotograferar dem. Första delen kommer imorgon, då ska jag förklara hur norrsken uppstår och vad du behöver veta för att själv se dem, även så långt söderut som här i Roslagen på 60 breddgraden. Du kommer att upptäcka att det är norrsken ganska ofta även här, du behöver bara lite kunskap om hur du hittar dem.

Dela gärna!

Mer läsning

Syner vid skymning

Vandrar i skogen, allt är tyst. En korp flyger högt över träden. Kameran hänger över axeln. Det är sen eftermiddag och det börjar skymma en

Läs mer »

Vänd solnedgången ryggen

Runt solens upp- och nedgång är ljuset som vackrast. Ofta med färgnyanser som rosa, gult och blått beroende på solens höjd över horisonten. Många är

Läs mer »

Om inte om

Sitter här och kollar på norrskensdatan, magnetometern i Kiruna ritar djupa sprakande kurvor, magnetfältet har legat sydligt under flera timmar och protondensiteten är hyfsat hög.

Läs mer »