Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma från hans gård. En av bilderna bearbetade jag lite extra för att skapa en sagobild. Visst är det fantastiskt fint med de naturliga bilderna men det blir något extra, ett litet extra nyp i hjärteroten med dessa sagobilder på våra djur. Det tar mer tid i redigeringen men det är det värt.

De första stegan gör jag i Lightroom där jag justerar exponeringen, kontrast och andra övergripande åtgärder. Sedan åker bilden skjuts in i Photoshop!

Efter redigering i Lightroom

I Photoshop började jag med att ta bort matte ur bild. Klonade också bort de ljusa trädstammarna som tävlade om uppmärksamheten. I min plan ingick såpbubblor som hunden ska sträcka sig emot och som också ska vara ovanför hunden. Då behövde jag mer rymd ovanför hunden och ökade höjden på bilden och fyllde den nya ytan med grönt från ursprungsbilden. Beskar den sedan till en harmonisk komposition. Med jobbet att öka höjden på bildytan skapades en massa konstiga färgfält och märkligheter. Dessa jobbade jag bort med kloning, lagningspensel, lappa och oskärpa.

Sedan städade jag upp i bilden, tog bort hårstrån som låg åt fel håll, grums i ögonvrån, skräp under tassen, och andra störande saker i bilden.

Så långt grovgörat. Sen börjar det roliga, att skapa dynamik och rikta fokus på rätt ställen genom att ljusa upp och mörka ner olika partier, framhäva ögonen, korrigera färgstick och lägga på färgtoning. I det här fallet blev det flera färgtoningar inklusive lite pålagt dis.

Såpbubblorna har jag bild på sedan tidigare, en overlay på bara såpbubblor mot en svart bakgrund. När man lägger på denna overlay i Photoshop och väljer blandningsläge Raster så är det bara såpbubblorna som syns.

Till slut gjorde jag ändringar i kontrast och skärpa, skärpan justerade jag lokalt då jag inte ville ha mer skärpa på bakgrunden.

Här kan du jämföra före- och efter-bilden.

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »