För att kunna se norrsken ordentligt behöver du ta dig till en mörk plats utan ljusföroreningar. Ju mörkare desto bättre. Det gäller särskilt här på 60 breddgraden, uppe i norr funkar det ändå, orättvist nog. Du behöver också vara rätt klädd så du kan stå still utomhus utan att frysa. Pannlampa, stativ och kaffetermos är också viktigt. Framför allt stativ då du kommer att ha slutartider på flera sekunder, upp emot 25 sekunder om norrskenet är svagt.
Det är fördel om platsen du väljer har fri horisont norrut, inte alla norrsken är högt upp på himlen, många befinner sig strax över horisonten. Har du då en skog framför dig kommer du inte att se det.
Bilden ovan är tagen en ljum augustikväll 2015 ute i Roslagens skärgård. Det var fullmåne så norrskenet syntes inte så starkt. Men det blir fina bilder vid månsken då förgrunder och annat blir belyst.
Inställningarna på kameran varierar en hel del beroende på norrskenets intensitet och styrkan på månskenet. Men ett bra startläge är ISO 2000, bländare 2.8 och slutartid 15 sekunder. Kolla sen på histogrammet och avgör om du behöver förändra något. Jag går hellre ner i slutartid och upp med ISO för att hålla slutartiden kort, det gör att man ser mer strukturer i norrskenet. Jag kör alltid på största bländare för att kunna samla så mycket ljus som möjligt.
I mörkret kan det vara svårt att hitta fokus, det är alltid manuell fokus som gäller. Jag gör så att jag ser till att ha en stark stjärna mitt i bilden och zoomar sen in på displayen (Live view) och försöker hitta fokus. Sen gäller det att ha koll på objektivet var denna fokus låg, det kan vara olika beroende på temperatur och annat så man måste ställa in detta vid varje norrskensfotografering (inte vid varje bild). Kolla sen lite då och då att du inte har råkat röra fokusringen, det har hänt mig otaliga gånger och jag har kommit hem med oskarpa bilder bara för att jag inte kollat detta. Ett tips är att använda eltejp för att fixera fokusläget.
Hur man vet om det blir norrsken eller inte är en hel vetenskap men en bra start är att ha koll på sidan Norrsken på Facebook, de har superkoll och skriver direkt om det verkar hända något av intresse. https://www.facebook.com/norrskensverige/?fref=ts
Bilden ovan är också fotograferad en månskensnatt vid Grisslehamn. Norrskenet var ganska starkt under en kort stund.