Fotografera norrsken – kamerainställningar

Norrsken på Väddö

I föregående inlägg tipsade jag dig om hur du hittar norrsken. Nu är det dags för utrustning och kamerainställningar.

Personlig utrustning

När du är ute och fotograferar norrsken är det mörkt och ofta kallt. Klä dig varmt och ha med dig ficklampa. Helst en ficklampa med rött sken för att inte störa din mörkersyn. En pannlampa med rött sken står fortfarande på min önskelista, jag brukar använda en vanlig ficklampa för att ta mig fram till platsen och leta komposition, sen använder jag den inte mer. Har du möjlighet så minska ljusstyrkan på din kameradisplay och låt bli mobilen så länge du vill kunna njuta av norrskenet. 🙂 En termos med kaffe eller annan varm dryck och något gott att tugga på är fint att ha med sig. Du står ibland många timmar ute i natten och för att få bra bilder är det viktigt att du är varm och har det bra.

Eftersom jag ofta fotograferar norrsken ute vid kusten använder jag Icebugs, ett slags skor med broddar, under vintermånaderna, de är suveräna och gör så att jag kan gå omkring på de hala klipporna som ofta är täckta av ett islager. Det är ganska vanskligt att ta sig runt och jag kryper oftare än jag går.

Så tänk igenom vad du kan behöva utifrån dina förutsättningar och var du tänker vara då du tar dina fantastiska bilder av norrsken.

Norrsken över Ålands hav
Kamerainställningar: Bländare 2.8, ISO 6400, 5s. Objektiv: Samyang 14mm 2.8

Kamerautrustning

Först och främst behövs ett stativ, du kommer att använda långa slutartider och det är helt omöjligt att få bra bilder med handhållen kamera.

Objektiv

Ett ljusstarkt objektiv är nästan ett måste. Nuförtiden har jag i och för sig sett bilder på norrsken tagna med både mobiler och andra ljussvagare objektiv men mitt råd är att välja ett objektiv som i alla fall har bländare 2.8. Helst större (lägre siffra). Med ljusstarka objektiv menar man sådana som har bländare 2.8 eller större, de släpper in mer ljus och det behövs när du fotograferar om natten.

Vanligaste brännvidden vid norrskensfotografering är nog 14 mm. Samyang har ett 14 mm med bländare 2.8, det är det jag och många med mig använder. Men jag vet också många som använder 24 mm och däromkring. Huvudsaken är att du kan använda en stor bländare.

Men det finns också en annan sak att tänka på när du väljer brännvidd och det är att det påverkar slutartiden. Eftersom vi fotograferar himlen så vill vi att stjärnorna ska vara som prickar och inte som utdragna streck. Och eftersom jorden roterar så kan vi inte använda hur långa slutartider som helst utan att det börjar bli stjärnstreck mer än stjärnprickar. Ju vidvinkligare objektiv desto längre slutartider kan du använda. En tumregel för att räkna ut din längsta slutartid (innan stjärnorna börjar likna streck) är att ta 500 och dela med ditt objektivs brännvidd. Som resultat får du slutartiden i sekunder. Se det som ett riktmärke.

Eller gör bara så här – använd ditt mest vidvinkliga objektiv 🙂 

Norrsken vid Edeby hamn
Kamerainställningar: Bländare 2.8, ISO 2500, 1,6s Objektiv: Samyang 14 mm, 2.8
Kamera

Man tager vad man haver. Det är klart att vilken kamera du använder spelar roll men du kanske inte springer och köper en ny kamera bara för detta? Så ta den du har och anpassa din fotografering utefter förutsättningarna. Ska du köpa en ny kamera och använda till nattfotografering så är det dess ISO-egenskaper som är superviktiga. För att fotografera norrsken kommer du att behöva använda höga ISO-tal. Med höga ISO-tal kommer brus. Så en kamera som är bra på att använda högt ISO utan att bilderna blir för brusiga är toppen.

Nu står du där varmt klädd och har kameran på stativ. Nu är det dags att ställa skärpan. Förhoppningsvis är det stjärnklart och du kan ställa skärpan mot en ljus stjärna. Har din kamera Live View med möjlighet att förstora bilden så är det väldigt smidigt. Leta upp en stjärna, förstora på displayen och vrid fokusringen tills stjärnan är så skarp som möjligt. Autofokus stänger du av, det är ingen idé att använda vid norrskensfotografering. Ta eventuellt någon testbild och kolla så att du fått skärpan rätt, testa fler gånger om det behövs. Som alternativ till att fokusera på en stjärna är att fokusera på någon ljuspunkt långt bort.

Har du inte Live View på din kamera så kan du testa att kolla genom sökaren men har du en optisk sökare (istället för elektronisk) så kommer du antagligen inte att kunna urskilja så mycket. Ställ istället in objektivet där du tror att du har skärpa på långt avstånd och ta testbilder, justera allt eftersom.

Det är alltså manuell fokus som gäller. När du hittat skärpan kan det vara bra att kolla markeringarna på objektivet och se var någonstans du har skärpa, så att du kan ställa in objektivet lika igen ifall du råkar komma åt fokusringen.

Norsken i Harg
Kamerainställningar: Bländare 2.8, ISO 2000, 25s Objektiv: Tokina 11-16, 2.8

Kamerainställningar

Vid norrskensfoto och nattfoto är det kluriga att få in tillräckligt mycket ljus till sensorn utan att bilden blir för brusig eller att stjärnorna börjar likna streck. De parametrar vi har att jobba med då är de vanliga, bländare, slutartid och ISO. Och ha kameran i manuellt läge, det är du som bestämmer nu.

  • En bra startpunkt är att välja den största bländare ditt objektiv tillåter (det lägsta f-värdet)
  • Sätt slutartiden till 20 sekunder
  • Sätt ISO på 2000

Ta en bild och avgör om du tycker den är för mörk. Nöj dig inte med att titta på displayen, den kan lura dig eftersom den är upplyst. Jag vet inte hur många gånger jag kommit hem med för mörka bilder trots att de såg bra ut på displayen. Kolla på histogrammet och se till så att inte allt ligger tryckt mot vänster kant. Vid nattfoto kan man inte räkna med att histogrammet ska vara jämnt fördelat över hela, det är ju mörkt när vi fotograferar och mycket i bilden kommer att vara mörkt. Men var lite vaksam. Bra läsning om hur histogram fungerar finns på Moderskeppet /hur-fungerar-egentligen-kamerans-histogram/

Om du behöver göra bilden ljusare så jobba med ISO och slutartider, låt bländaren vara på sin största öppning. Det bästa är att gå så högt du kan med ISO, dvs inte så långt kameran kan gå utan hur långt du tycker det är ok att gå utifrån bruset i bilden. Det är en smaksak hur mycket brus man tolererar i en bild. I andra hand öka slutartiden men se upp så att du inte får stjärnspår om du inte vill ha det.

Förhållandena är olika från gång till gång, ibland är månen uppe och gör världen ljus, ibland är norrskenet svagt, ibland är det intensivt och rör sig fort. Anpassa ISO och slutartider så du får det resultat du vill. Vid snabba och intensiva norrsken brukar jag korta ner slutartider för att fånga så mycket detaljer som möjligt. Med längre slutartider smetas norrskenets rörelser ut.

Något som också kan vara bra att tänka på innan du börjar fotografera är att stänga av brusreduceringen i kameran, även kompenseringen för långa slutartider kan du stänga av. Dagens redigeringsprogram är oftast bättre på att ta bort brus än vad din kamera är. Stäng också av bildstabiliseringen när du har kameran på stativ. Hur konstigt det än låter så kan bildstabiliseringen orsaka oskärpa i bilden då den jobbar vare sig du rör kameran eller inte. Har du kameran på stativ så är den stilla. Tänk också på att använda en fjärrutlösare, med eller utan tråd. Så att du inte orsakar oskärpa när du trycker på avtryckaren. Har du ingen fjärrutlösare så går det utmärkt med att sätta 2 sekunders fördröjning på exponeringen (så gör jag).

Nu har du en start för lyckade norrskensbilder och tack vare mitt förra inlägg så vet du hur du hittar norrsken, lycka till!

Norrsken vid solstormen den 17 mars 2015
Kamerainställningar: Bländare 3.2, ISO 2000, 4s Objektiv: Tokina 11-16, 2.8
Norrsken vid Skatudden i Grisslehamn
Kamerainställningar: Bländare 2.8, ISO 2000, 8s Objektiv: Samyang 14 mm, 2.8
Norrsken vid Har
Kamerainställningar: Bländare 3.2, ISO 2000, 20s Objektiv Tokina 11-16, 2.8 Månen är på väg ner, Venus följer efter och ett stjärnfall in i norrskenet.
Norrsken över Herräng
Kamerainställningar: Bländare 2.8, ISO 6400, 20s Objektiv: Samyang 14mm, 2.8
Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »