Hitta norrsken – en guide för att lättare se Aurora Borealis

Råstensudde-Singö

Jag har på senare år blivit en riktig norrskensnörd. Det är fantastiskt och beroendeframkallande att uppleva norrsken. Och norrskensjakt är oerhört spännande, det är en blandning av att utnyttja sina kunskaper i fysik, följa förändringar hos solen i realtid, förutspå om och när det blir norrsken och sedan dela upplevelser och ingå i ett gäng av likasinnade. För att inte tala om att stå där ute i mörkret och se skådespelet på himlen, det är lycka!

I det här och några följande inlägg tänker jag dela med mig av mina kunskaper och hjälpa dig att se och fånga norrsken på bild. Utan att gå in för mycket på fysik och tekniska detaljer, det ger jag dig länkar till så du själv kan läsa vidare om du vill. I detta första inlägg får du veta hur du hittar norrsken och vad de beror på.

Norrsken vid Herräng
Fotograferat den 17 februari 2017 i Herräng. Ofta ser norrskenen ut så här, som en grön båge vid horisonten. En bonus är att även vintergatan kommer med på bild.
Norrsken i Herräng en augustinatt.
Fotograferad 23 augusti 2016 i Herräng. Ibland sprakar det till lite extra och förgyller de varma augustikvällarna.

Var ser man norrsken bäst?

Det viktigaste för att överhuvudtaget kunna se och fotografera norrsken är att vara på en mörk plats. Ju mörkare desto bättre. Ju svagare norrsken desto mörkare behöver du ha omkring dig. Så leta upp en plats långt från belysningar och med någorlunda fri sikt åt norr. Även det utan störande ljus. Har du ett samhälle långt framför dig i norr kan det hindra dig från att se ett svagt norrsken. Det jag beskriver här gäller för mellansverige och söderut. I norr är norrskenen starkare och har lättare för att överrösta stadsljus men även där gäller ju mörkare desto bättre. Det är samma anledning till att vi inte ser norrsken på sommaren, himlen är för ljus då. Här på 60 breddgraden (Roslagen) är norrskenssäsongen mellan mitten av augusti till mitten av april.

Mina favoritställen för att se och fotografera norrsken är ute vid kusten och i skärgården. Där finns mörkret och fri sikt mot norr. Här kan man även utnyttja vattnet för att få fina speglingar av norrskenet.

Bästa tiden för att se norrsken brukar vara omkring kl 23.00, då når norrskensovalen som längst söderut. Men jag har fotograferat norrsken redan kl 19 och så sent som 03 så det finns ingen garanti för att norrskenet är som intensivast just kl 23. Och det är det här som är så roligt med norrsken, man kan läsa på om fysiken kring norrsken och analysera data men det är så komplext, det är så många parametrar som påverkar om och när det blir norrsken så man vet ändå aldrig hur det kommer att bli. Det är bara att åka ut och förundras över fenomenet.

Hur norrsken bildas

Solen skickar ständigt ut laddade partiklar (elektroner och protoner), de flödar ut åt alla håll i det som kallas solvinden. Ibland sker det kraftiga urladdningar på solen som kastar iväg massor av partiklar i hög hastighet, ibland uppträder koronahål där laddade partiklar skickas iväg i lite högre hastigheter än vanligt. Så det kommer alltid mer eller mindre laddade partiklar från solen och en del av dessa kommer in i jordens magnetfält. Och på grund av hur magnetfältet ser ut runt jorden så är det vid polerna som dessa partiklar når vår atmosfär. Dessa partiklar krockar med atomer och molekyler i vår atmosfär och resultatet av den energi som frigörs vid krocken ser vi som norrsken. Norrskenets färg beror av vilket typ av atom som den laddade partikeln från solen krockat med. De vanligaste är syre- och kväveatomen och beroende på vilken höjd krocken sker så bildas olika färger. Syre kan ge röd och grön färg, kväve kan ge röd och blå färg. Och precis som vid alla andra färgblandningar så kan olika blandningar av dessa ge upphov till en mängd olika färger. Jag har upplevt blått, violett, gult, grönt, rött och rosa norrsken. Det vanligaste är det gröna norrskenet som kommer från krockar med syreatomer på runt 100 km höjd.

Norrsken över ålands hav
Fotograferad 21 december 2015 på Väddö. Klockan var nästan 24 och vi skulle just plocka ihop och åka hem då norrskenet flammade upp över hela himlen. Så det var bara att packa upp igen och stanna kvar några timmar till.

När blir det norrsken?

Om det blir norrsken beror av en mängd parametrar, solvindens hastighet, densiteten på solvinden, magnetfältets styrka och riktning, om magnetfältet har varit påverkat länge och andra bakgrundsfaktorer. Faktum är att det inte går att förutsäga exakt om och när det blir norrsken trots dagens alla fakta och mätningar. Men det görs prognoser och precis som med väderprognoser så stämmer de oftast men inte alltid.

Det finns något som heter Kp-index och som alla norrskensintresserade följer. Det är ett värde som säger hur starkt påverkad vår atmosfär är av solvinden och därmed också hur långt söderut man kan förväntas se norrsken. Det representeras av en skala från 1 till 9, där 1 är svagast och 9 starkast. Här i Roslagen så beräknas vi kunna se norrsken när Kp-värdet är 5 och högre. Det är ingen definitivt löfte, jag har sett norrsken vid Kp-värde på 3 och jag har saknat norrsken trots Kp-värde 6. Men det är ett bra riktvärde och oftast stämmer det ganska bra. Kp-värdet beräknas utifrån några parametrar som jag nämnde här ovan.

Solvinden har olika hastighet beroende på solens aktivitet, vid en lugn sol ligger hastigheten på ungefär 300 km/s. Hastigheten på solvinden från ett koronahål eller en CME kan bli uppåt 600 – 800 km/s. Vid en CME kastas en stor mängd partiklar ut från solen vid ett utbrott. Det är dessa utbrott som ibland orsakar problem på jorden med störningar i elektriska system.

I den förhöjda solvinden från ett koronahål är oftast inte mängden partiklar fler än vanligt, jag tycker mig se i diagram att det ofta blir lägre densitet ju högre hastighet på solvinden. Men de partiklar som ändå kommer har högre hastighet och har då högre energi och därför blir norrskenet intensivare  i alla fall. När det skett ett utbrott på solen, en CME, så ökar både mängden partiklar och solvindens hastighet dramatiskt.

Det här med magnetfältet är komplicerat, dels har vi vårt eget (jordens) magnetfält och dels har vi solens magnetfält. Solvinden tar med sig solens magnetfält och det kallas då för det interplanetära magnetfältet. Riktningen på detta magnetfält varierar. Det är när riktningen på det interplanetära magnetfältet är sydlig som möjligheterna till norrsken uppstår. Och ju starkare interplanetärt magnetfält desto starkare norrsken. Det orättvisa i det hela är att ju högre upp i Sverige vi kommer desto mindre spelar riktningen på magnetfältet roll.

Bra appar och hemsidor som hjälper dig att förutsäga och förstå norrsken

Nummer 1 är solklart 🙂 Norrskensverige, de har både en Facebooksida och en hemsida med massor av info. Vill du bara hålla dig till en informationskälla så är det denna du ska följa. De håller koll och tipsar dig om när det finns chans till norrsken.

Vill du fördjupa dig i diagram och själv göra egna prognoser så är Spaceweatherlive.com en perfekt plats att börja på.

Jag använder även solarham.com och http://www.swpc.noaa.gov/communities/space-weather-enthusiasts och http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Det finns även en mängd appar till smartphones som du kan använda, sök i App store eller Google Play. Jag använder en app som heter Aurora Forecast (App store) som ger en enkel visuell bild över norrskensovalen.

Som om inte allt detta vore nog så måste du även hålla koll på vårt jordiska väder. Är det mulet är det ingen ide att gå ut för att se norrsken. Några molntussar här och där spelar ingen roll, det kan till och med vara effektfullt på bild men ett heltäckande molntäcke gör ingen glad. Klart.se har en app som kan visa molnkartor och även en prognos några timmar framåt. Den kan det vara bra att hålla lite koll på. Det har hänt otaliga gånger att vi har åkt flera mil för att få en klar himmel och kunna se norrsken. Det är också en del av den härliga jakten på norrsken, att hitta luckor i molntäcket för att uppleva det magiska ljuset.

Så hur gör du nu då för att se norrsken?

Alternativ 1 – kräver minst av dig.

Kolla ut några platser med fri sikt åt norr och som inte störs av ljus. Gilla Facebooksidan Norrskensverige och se till att deras inlägg hamnar överst i ditt flöde. När de säger att det finns chans till norrsken där du bor så kolla vädret och molnkartan och åk ut till en av platserna du redan kollat ut ifall vädret tillåter. Förhoppningsvis kan du njuta av det magiska ljuset.

Alternativ 2 – lär dig jaga själv

Gör allt enligt alternativ ett men lägg till egen koll på data. Gå in på de länkar jag tipsat dig om och följ utvecklingen på solen, håll koll på magnetfältets riktning och styrka, lär dig om solfläckar och koronahål, lär dig läsa diagrammen och ha särskild koll på magnetogrammet från Kiruna. När det dippar -500 så betyder det att vår atmosfär är under stark påverkan av solvinden och det finns goda möjligheter till norrsken i mellansverige. Magnetogrammet hittar du på https://spaceweatherlive.com/sv/polarskensaktivitet

Lycka till!

Följande bilder är från solstormen 17 mars 2015, den häftigaste och mest galna norrskensupplevelse jag haft. Det pulserade överallt på himlen, norr, söder, öster och väster. Och rakt upp, bilden med enbart färger tog jag rakt upp ovanför huvudet. Vi befann oss längst norrut på Singö vid Råstensudde och norrskenet fortsatte långt in på natten. Jag var ganska ny på norrskensfoto då och mitt i ivern att fånga allt detta på bild missade jag att kolla om skärpan satt som den skulle. Så många av bilderna är oskarpa men jag behåller dem ändå för minnets skull, har inte hjärta att kasta dem.

Det här var del ett i en serie inlägg där jag hjälper dig att hitta, fotografera och skapa fantastiska bilder av norrsken.

 

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »