Livet börjar om

Hallaskogsbrannan-1253

För en tid sedan for vi till Västmanland och platsen där skogsbranden rasade 2014. Det var med lite kluvna känslor jag reste dit, tänkte på katastrofturism och om det verkligen var så bra att gå där och glo på eländet. Men samtidigt visste jag att det numera har bildats ett naturreservat av en del av området och det gjorde att det ändå kändes ok att åka dit. Och väl där insåg jag att det var en mycket intressant plats och att jag vill återkomma för att följa hur livet återvänder, hur naturen återhämtar sig och faktiskt i vissa avseenden gynnas av branden. På väg in i naturreservatet åkte vi förbi några hus och gårdar, de såg helt ok ut men jag tänkte på hur det måste ha känts för de som bor där, då när branden rasade runt knuten. När vi gick inne på området och såg alla brända träd, hur de hade brunnit så grenarna krullat sig och de svartbrända förkolnade stammarna stod kvar, så fick jag en glimt av det inferno det måste ha varit där under branden.

Hallaskogsbrannan-1226

Länsstyrelsen har gjort ett fint jobb med informationsskyltar och platser att parkera bilen. Vi åkte bara halvvägs in i området då vi sen var tvungna att fara hem. Men det känns som om vi vill komma tillbaka snart och åka igenom hela området. Det är spännande att det nu ska bildas en ny flora i området, dels av frön som legat och väntat i många år på en brand, dels av frön som följer med fåglarna och deras spillning. Vilka sorter det blir beror på var fåglarna har varit och ätit. Och det känns som en tröst att vad som än händer så hittar naturen och livet tillbaka igen.

Hallaskogsbrannan-1233

Dagen vi var där var disig men en kort stund kunde solen tränga igenom.

Hallaskogsbrannan-1236

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »