Naturfotodagen – en inspirationsdag

I helgen var det dags för Naturfotodagen igen, arrangerad av Camera Natura. Det var den femte i ordningen för mig vilket betyder att jag gått på alla Naturfotodagar i Västerås! Och det gör jag för att det ger sådan inspiration. Man får verkligen hålla sig i skinnet för att inte springa ut, hämta kameran och börja ta bilder. I år kände jag inte till så många av föreläsarna, hade lite koll på Sven Persson och hans intressanta projekt att ta om bilder, tagna på samma plats som för 60 år sedan. Mycket intressant. Hade också koll på Josefin Nilsson men hon var sjuk och ersattes av Elisabeth Englin som visade bilder från 62 breddgraden. En kul idé, kanske man borde göra motsvarande från 60 breddgraden som är ”min” breddgrad. Övriga föreläsare var en glad överraskning.

Mest intryck gjorde nog Jukka Lausmaa med sina suggestiva bilder av skogen, fåglarna och däggdjuren. Där kan en fågel finnas ute i kanten av bilden och förgrund eller bakgrund får spela en stor roll. Fantastiskt vackert och inspirerande, nu vill jag ut i skogen och prova själv. Jag har tagit många bilder av skogen men de motsvarar sällan min upplevelse, de blir röriga, tråkiga eller bara liksom ingenting. Jukka tipsade om några tekniker med dubbelexponeringar som jag ska testa. Och framför allt tänka nytt inom komposition!

Carl-Fredrik Ekström kändes lite onödigt eftertänksam, han hade också oturen att föreläsa direkt efter lunch och det i kombination med hans lågmälda röst var en aning sövande 🙂 Men hans bilder var fantastiska så jag höll mig vaken 🙂 Också mycket oskärpa, kameraskak och massor med inspiration!

Lenny Johansson är en hängiven fågelfotograf med orrar och tjädrar som specialitet. Han har tillbringat 13 dagar i sträck sittandes i tält för att fotografera tjäderspel! Han berättade mycket om livet runt fotograferingen vilket var intressant och framför allt underhållande.

Jan Pedersen visade bilder från regnskogarna och dess märkliga djur. Samtidigt var det en sorglig berättelse om hur människan skövlar för profit. En mycket engagerande föreläsning som i alla fick mig att från och med nu skippa alla produkter med palmolja. Det är tur att sådana som Jan Pedersen finns som sprider kunskap och engagemang!

Efter en god middag och trevliga samtal med likasinnade fotonördar så är jag supernöjd med dagen! Känner mig inspirerad att utveckla mitt eget fotograferande.

Och för att inte förlora den inspirationen så for vi på hemvägen till Herräng på en liten omväg 😀 via Hälleskogsbrännan och sen Gysinge. Fotostopp på båda platserna och en välbehövlig fika i Gysinge gjorde dagen till en härlig fotodag!

Gysinge-1301

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »