Norrsken i Roslagen – oftare än du tror

Att fotografera norrsken är en fantastisk upplevelse. Inte just att trycka på knappen utan att stå där ute i den mörka natten, lyssna till naturen, titta på himlen och förundras över ljuset. Norrsken kan vara så olika, från ljussvaga långt ner på horisonten till pulserande skådespel rakt över huvudet. Alla har sin tjusning. Det stillsamma som förstärker sinnena och gör mig uppmärksam på ljuden och ljusets skiftningar, ger mig svindlande insikter om universum och min litenhet i allt detta stora. Det starka, snabba pulserande som får mig att fnittra, le stort och bara vara lycklig. Och lyckan av att fånga detta på bild, jag har numera massor av bilder på norrsken. Och jag kommer ihåg dem alla, vilken kväll det var, var jag var och ofta vet jag vilket datum det är fotograferat.

Norrsken över Skatudden i Grisslehamn
En underbar kväll med både fullmåne och norrsken ute på Skatudden i Grisslehamn

Framöver tänkte jag här dela med mig av mina erfarenheter och den kunskap jag samlat på mig genom åren om norrsken och hur du fotograferar dem. Första delen kommer imorgon, då ska jag förklara hur norrsken uppstår och vad du behöver veta för att själv se dem, även så långt söderut som här i Roslagen på 60 breddgraden. Du kommer att upptäcka att det är norrsken ganska ofta även här, du behöver bara lite kunskap om hur du hittar dem.

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »