Om du vill fota norrsken

För att kunna se norrsken ordentligt behöver du ta dig till en mörk plats utan ljusföroreningar. Ju mörkare desto bättre. Det gäller särskilt här på 60 breddgraden, uppe i norr funkar det ändå, orättvist nog. Du behöver också vara rätt klädd så du kan stå still utomhus utan att frysa. Pannlampa, stativ och kaffetermos är också viktigt. Framför allt stativ då du kommer att ha slutartider på flera sekunder, upp emot 25 sekunder om norrskenet är svagt.

Det är fördel om platsen du väljer har fri horisont norrut, inte alla norrsken är högt upp på himlen, många befinner sig strax över horisonten. Har du då en skog framför dig kommer du inte att se det.

norrsken-5609
ISO 800, 15s, f2.8

Bilden ovan är tagen en ljum augustikväll 2015 ute i Roslagens skärgård. Det var fullmåne så norrskenet syntes inte så starkt. Men det blir fina bilder vid månsken då förgrunder och annat blir belyst.

Inställningarna på kameran varierar en hel del beroende på norrskenets intensitet och styrkan på månskenet. Men ett bra startläge är ISO 2000, bländare 2.8 och slutartid 15 sekunder. Kolla sen på histogrammet och avgör om du behöver förändra något. Jag går hellre ner i slutartid och upp med ISO för att hålla slutartiden kort, det gör att man ser mer strukturer i norrskenet. Jag kör alltid på största bländare för att kunna samla så mycket ljus som möjligt.

I mörkret kan det vara svårt att hitta fokus, det är alltid manuell fokus som gäller. Jag gör så att jag ser till att ha en stark stjärna mitt i bilden och zoomar sen in på displayen (Live view) och försöker hitta fokus. Sen gäller det att ha koll på objektivet var denna fokus låg, det kan vara olika beroende på temperatur och annat så man måste ställa in detta vid varje norrskensfotografering (inte vid varje bild). Kolla sen lite då och då att du inte har råkat röra fokusringen, det har hänt mig otaliga gånger och jag har kommit hem med oskarpa bilder bara för att jag inte kollat detta. Ett tips är att använda eltejp för att fixera fokusläget.

Hur man vet om det blir norrsken eller inte är en hel vetenskap men en bra start är att ha koll på sidan Norrsken på Facebook, de har superkoll och skriver direkt om det verkar hända något av intresse. https://www.facebook.com/norrskensverige/?fref=ts

norrsken-1450
ISO 2000, 8s, f2.8

Bilden ovan är också fotograferad en månskensnatt vid Grisslehamn. Norrskenet var ganska starkt under en kort stund.

Dela gärna!

Mer läsning

Naturen först

Som naturfotograf vill jag ju nå de bilder som ingen annan nått, till exempel genom att vara på platser där få har varit. Det är

Läs mer »
Valpen Harry sitter under en grankvist

Harry the cockerspaniel

Sonen och hans sambo har skaffat ett underbart litet bitmonster med namnet Harry. Världens sötaste och vassaste lilla goding, 12 veckor gammal. Under julhelgen fick

Läs mer »

Besök på Landsort

Sedan 2015 har jag varje år besökt Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, tillsammans med ett gäng likasinnade fototokiga. Vi åker dit en helg

Läs mer »

Sagobild före och efter

För två veckor sedan gjorde jag en fotografering av en bordercollie som kunde många tricks, bland annat high five. Det blev många fina bilder hemma

Läs mer »
bild på Maskros

Hurra för maskrosor!

En av de få växter så här tidigt på säsongen som ger mat till bin. Med maskrosor tillverkar bin stora mängder högklassig gulfärgad honung.

Läs mer »
En strand vid Torö

Varför tog jag bilden?

En bild som inte är något märkvärdig egentligen men som jag gillar. När jag gick där längs stranden på Örudden var det något som fångade

Läs mer »

Test av fotobook

Jag såg ett erbjudande på Instagram från Saal Digital om att få testa att skapa en fotobok. Jag anmälde mig och fick ett presentkort hos

Läs mer »

Oskarpt läge

På senare tid har jag börjat släppa taget om skärpan i bilderna. Omfamna oskärpan. Vilket enligt vissa betyder misslyckade bilder. Men jag tycker att bilder

Läs mer »

Hundar och deras människor

Igår deltog jag i Jaktmässan i Harg, en mycket trevlig tillställning med många utställare och härlig miljö. Det fanns många aktiviteter för hundar och jag

Läs mer »